sofiawigren

Student Accommodation in Aberdeen

Tänkte att jag äntligen skulle visa hur jag bor. Passade på att ta lite bilder när det var rent, händer inte hela tiden. Jag tog bilderna med mobilen för att den är mer vidvinklat än kameran, därav kvaliten. Jag bor alltså i ett private student accommodation, dvs inte via universitetet. Det är för att jag vill helst inte dela kök med någon annan, dels för att det är jobbigt att träffa människor ofrivilligt och dels för att jag vill inte att någon ska sno min mat eller typ... laga döda djur i mina stekpannor. Man vet aldrig vilka man hamnar med och jag har hört skräckhistorier från andra som delar eller har delat. Tänkte att jag inte ville chansa. Jag bor på 20 kvadratmeter och boendet ligger precis mittemellan centrum och universitetet med 15 minuters promenad till vardera. Jag kommer nog bara bo här första året, för resterande tre år ska man ju egentligen bo med en rumskompis i en sk vanlig flat. 

Här är innergården, ingen använder den förutom när det är brandalarm (ca två gånger per vecka) och man måste samlas i regnet. Mysigt. 

I thought I would show you how I live. Took the opportunity to take some pictures when it was clean, doesn't happen too often. I took the pictures with my phone because it has a wider angle than my camera, hence the quality. So I live in a private student accommodation, that is - not via the university. That is because I do not want to share a kitchen with anyone else, partly because I don't want to meet people involuntarily and partly because I don't want anyone to steal my food or like... cook dead animals with my pans. You never know who you'll end up with and I've heard some horror stories from others that share or have shared. I thought it's not worth to chance. I live on 20 square meters and it is located just between the city center and the university, it's 15 minutes walk to both places. But I will most likely only stay here for my first year as you generally live with flatmates in regular flats for the rest of the years.  

This is the courtyard, nobody uses it except for when the fire alarm goes off (about twice a week) and you have to gather in the rain. Cozy. 

Det här ser man när man först kommer in. Badrummet är till höger och köket till vänster. 

This is what you see when you first come in. The bathroom is to the right and the kitchen to the left. 

'Utsikten' ft. baes rumpa. 

'The view' ft. bae's butt. 

På min anslagstavla finns min budget, gamla CVn (som egentligen ska slängas), betygskriterierna, ett vykort från Katja (det står: "Just like you, pigs are incredibly intelligent. Except this one. This one's an idiot.", formula sheet till finance, träningschema frånt triathlon och lite påminnelser. 

On my pinboard, you will find my budget, old CVs (that should be tossed), the common grading scale, a postcard from Katja (it says: "Just like you, pigs are incredibly intelligent. Except this one. This one's an idiot.", formula sheet for finance class, a training schedule from triathlon and a few reminders. 

Köket.

Kitchen

Matbordet ft. halva garderoben. Använder aldrig den i och för sig, äter alltid i sängen eller vid skrivborder (stundvis även på golvet). Bordet får agera som ett sminkbord istället hehe... 

Kitchen table ft. half my closet. I never use the table, I always eat either in bed or at my desk (occasionally on the floor). The table acts as a makeup table instead hehe... 

Måste bara visa min dammsugare. Den har hemligheter, det syns på den. Funderade även på att döpa den, förslag? 

I just have to show you my vacuum cleaner. It has secrets, you can see it on its face. Thought about naming it, suggestions? 

Sist men inte minst (jo faktiskt minst) - badrummet. Det här var allt som fick plats av badrummet men det är inte speciellt intressant. Till höger finns en dusch, ni får föreställa er det. 

Last but not least - the bathroom. This was everything that I could fit into a picture but it's not too interesting. To the right there's a shower, you can imagine it. 

Donmouth Local Nature Reserve

Titta vem som äntligen fixade sin kamera? 

Tidigt imorse gick jag en långpromenad till ett lokalt naturreservat för att ta bilder till min sustainability kurs (notera att alla bilder är redigerade pga som vanligt regnade det och var helt och hållet grått). Dock besviken att jag inte hittade sälar... I alla fall - resten av veckan ska spenderas med att; ansöka till triathlon-kommitten, gå på oktoberfest, plugga och volontärjobba på Aberdeens historiska sk Torcher Parade. En parad som tidigare hållits 126 gånger för att samla in pengar till välgörenhet. Kan bli kul!

Triathlon and life-update

Tänkte prata lite om både klubbar och föreningar på uni när jag kommit in i det aningen mer samt när triathlon klubben har tagit sitt team photo, vilket är nu i slutet av oktober. Har nämligen fått hem min cykel nu! Men det är lite saker jag måste göra innan jag kan prova (och visa) den, bla. såga cykelns seat pole (är väldigt kort) och köpa skor och hjälm. Ska anmäla mig ikväll till mitt första race - ett kort aquathlon (400m simning, 5km springa) här i Aberdeen i början på november. Håller även på att skriva ett blogginlägg om mitt studentboende med bilder på hur jag bor (det har begärts), tänkte att det var passande nu när jag bott här i över en månad (och precis städat). Två snabba bilder från veckan: 

1. Lever efter mottot 'drink your greens' 

2. Vart ni hittar mig på tisdagar och torsdagar morgonar kl 7

Lately

1. Facetime med sis som befinner sig i Sverige efter en månad i Sri Lanka. 

2. Londons godaste pizza med världens bästa kille. 

Måste bara visa upp min nya tröja som jag fick häromdagen! Köpte en till mig och en till David hehe... Everyday activism när det är som bäst. 

Mötte upp Evelina som precis flyttat till London! Vi åt sushilunch och gick runt på Oxford Circus. 

Zero waste

I fredags träffade jag tre gamla IB elever som gått på samma skola och som även går på samma skola. Dem alla gick ut två år innan mig MEN jag är den enda IB eleven från St Eskil som hamnat på Aberdeen (jämfört med tidigare år...). I alla fall, det är alltid kul att träffa svenskar här! Vi gick först till en vegansk restaurang och cafe vid namn Foodstory, som även visade sig vara ett paradis. Jag har alltid sagt att det är så svårt att reducera ens produktion av sopor MEN här har dem alltså gryn m.m. som man köper på vikt utan plast och förpackningar. Antingen köper man en glasburk hos dem eller tar med sig eget. Hur smart? Visseligen lite dyrt för en student men ibland kan man ju unna sig. 

I alla fall - vi åt väldigt god vegansk mat (falafel platter tog jag) och gick på bio för att se Kingsman: the golden circle. Filmen får 6/10. För mycket action. 

Vegan grocery haul + new in

Nyss kommit hem från en simträning och sitter för tillfället och kollar på cyklar (vad har mitt liv kommit till att bli?).

Tänkte slänga in en bild på min veckohandling (påstå inte att jag är den enda som tycker detta är intressant) som består av: GF pasta och tortilla bröd, hempfrön, grönsaker, veganska korvar (VÄRLDENS GODASTE, t.o.m. konsistensen var rätt), frukt, juice, burköppnare (behövs tydligen i UK), soygurt, bröd och crumpets (som av en händelse råkar vara veganska), sesamfrön, nudlar (bra att ha nödlösning, förlåt David), bönor, hummus OCH bröd, för det är nice. £27 pund vänner. Och så var det nya skor, fresh. 

Weekend in London

I fredags åkte jag till London för att träffa David, känns som om det var evigheter sen sist. 

På lördagen åkte vi först till UCL för lite seightseeing för min del (har ju visat mitt uni så nu får han visa sitt). Vidare till South Kensington för sushilunch (därav smickrande bild på halväten sushi) på torget + chai latte. Satt och pratade och bara myste. 

Vi åkte hit för att vi ville gå på naturhistoriska museet (vi var inte ensamma om den iden på en lördag...). Det var väldigt intressant och mysigt, är att rekommendera!

Främlingen till höger om oss är vad som gör den här bilden perfekt. Han ser så nöjd ut, så glad, så cheeky. Jag ska bli som honom en dag. 

Två jättebebisar. Bara en heter David. 

Avslutade lördagen på en pub. Hitta någon som kollar på dig som David kollar på sweet potato fries ): 

Han som numera slutat äta kött och bara äter fisk och grönt, jag kunde inte vara mer stolt 

Efter massa kramar och tårar var jag ändå tvungen att åka hem igen idag... Men åker hem mycket gladare! Tänka sig att vi träffades på en flygplan just i London för ett halvår sen idag. 

Kunde inte undvika att tänka att det kändes lite som 'hemma' när man landade. En väldig skillnad från förra gången jag landade... 

Evakuering och inflyttningspizza nr 2

1. Klockan 3 på natten gick brandlarmet i byggnden och vi var alla tvungna att gå ut MITT I NATTEN i pyjamas. En rör på 5e våningen hade gått sönder och vatten hade läckt genom alla våningar. Senare rasade taket ner på min våning också, men som tur är klarade sig min studio lindrigt med bara vatten i badrummet (rip min badmatta för 6 pund). Vi var alltså tvungna att hitta något nytt ställe att sova på...mitt i natten. Jag ringde Ida och som tur sov hon inte ens (älskar att hon aldrig sover), så det blev inte ett så stort problem. Men vissa hade inte ens med sig sina telefoner ut och kunde inte ringa någon... Men hela söndagen blev tillägnad att flytta - hejdå till all förlorad pluggtid man egentligen behövde. 

2. Ändå glad selfie i bibliotekstoaletten INNAN LARMET GICK OCH VI VAR TVUNGNA ATT EVAKUERA. Älskar Aberdeen. 

3. Inflyttningspizza nr 2 eftersom jag flyttade in i en ny studio på andra sidan gatan. 

Uni weekdays

Nu har officiellt min 'triathlon-karriär' (lol) börjat och består numera av träningar VARJE DAG. Men det är kul, det är schyssta människor och jag vet att jag mår bra av att träna så det är bara att fortsätta. Bilden nedan är tagen strax innan 7 på morgonen när jag var påväg till mitt första spinningpass. Aberdeen sports village är en snuskigt stor anläggning som har allt man kan önska sig och lite till och att börja dagen med att träna medan solen går upp är det bästa. 

Post-spinning. Fortfarande oklart vilka nivåer man ska ställa in cykeln på, hur hårt man ska köra osv för att orka igenom hela. Men jag lär mig. Bilden är tagen för progress purposes.

 

Vill bara ta en moment och prata om matsal och matsal. Här är min matsal. £3.5 kostar det till himlen. Finns vegansk himlen också. 

Hur dagarna ser ut numera: Lectures och massa plugg. Känns som jag slängdes in i en world of academia utan att riktigt vara förberedd. 

Bild från ikväll - vårt boende annordnade ett sk welcome event för alla att lära känna varandra vilket funkade förvånansvärt bra. Träffade massa människor inklusive en finsk tjej som bor i samma korridor som mig! Vi drack, pratade, åt chips och spelade biljard (vi vann!). Riktigt kul, hoppas verkligen inte att det var sista gången!

Bonus till förra inlägget: Här är en bild från Lacrosse session som dem publicerade i deras fb grupp! Jag är den bleka jäveln till höger bakom två tjejer. Cheers. 

Sneakpeak: student accomodation studio

Som de flesta av er redan vet så bor jag numera i en 20 kvadratmeter studio i Aberdeen. Jag har inte till fullo skaffat alla saker till rummet ännu (köpte inte toaborste först igår liksom), så det här är inte min officiella tour av rummet utan snarare en glims av hur det ser ut. Vill bl.a. köpa fairy lights och placera ovanför sängen nu när det blir mörkt och tavlor/posters/bilder på väggarna för just nu ser dem väldigt kala ut. Jag har redan påbörjat min polaroid-vägg ovanför sängen men det saknas ändå lite personliga bilder. Därför skriver jag detta inlägg i samarbete med Photowall (klick!) som bl.a. säljer canvastavlor (kan även ha ett eget motiv!) och fototapeter. Var lite sugen på en liten bild av min familj eller möjligtvis Enzo faktiskt. Skulle passa i hyllan ovanför skrivbordet! Vad tycker ni? Här kommer en kampanjkod som ger er 20% rabatt på hela deras sortiment (gäller i en månad!): sofiawigrenkampanj17

 

Lacrosse, live music and drinks

Givetvis var jag tvungen att testa lacrosse när skolan har både de största kvinnliga sportklubben på skolan och den största lacrosse-klubben i Skottland (med antal medlemmar). Det var mycket svårare än man trodde och bollarna är stenhårda så att bara få en passning var på liv och död. Men jag var förånandsvärt duktig för att aldrig ha testat förut haha! Alla var verkligen hur snälla som helst men som jag sagt så många gånger förut - lagsport är verkligen inte min grej. 

Gårdagen spenderades på Hillhead, dvs lilla "byn" där alla som bor i university student halls bor i. Dem hade ett evenamang som hette "Battle of the Bands", det var i princip små band som spelade, hur mysigt som helst. Dock drog vi efter att vi fick reda på att vi inte kunde beställa nachos längre för att vi kom 5 minuter sent TROTS ATT DET SKULLE VARA ÖPPET I 10 MINUTER TILL. Vi gick tillbaka till Idas byggnad och hade lite förfest med några andra som bodde där men det var sådär, så vi gick tillbaka till hennes lägenhet för att byta om och gå ut MEN i slutändan blev det så att vi drack rose och snackade skit istället. Kan tacka mig själv för det idag. 

Turistande i min egen fina stad. 

Veganmiddag under tian

Underskattade hur liten min frys är och gjorde alldeles för mycket mat för någon som bor ensam MEN det värmer efter en brutal match av capture the flag (absolut inte samma regler som i Sverige, här är det aggressivt). Härmed presenterar jag: min linssoppa under tian. 

Hursomhelst, räknade ut att denna linssoppa kostade 30 kr att göra, och det är 4-5 portioner beroende på hur hungrig man är och om man har bröd till, dvs denna portion gick på ca 6 kr. Behändigt med billig mat när två skolböcker kostar lika mycket som min månadsbudget för mat :))) 

Jag utgick inte från något recept så jag ska bara säga vad jag hade i: 1 burk krossade tomater, en halvliter vatten, grönsaker (ärtor, morötter, sötpotatis, paprika, broccoli), två buljongtärning, ca 125 g röda linser, lök, vitlök och kryddor (oregano, timjan, salt, peppar, chili).

GOTT, SNABBT, VEGANSKT, HÄLSOSAMT, BILLIGT. Kan det bli bättre än så? 

First days of Scottish Uni

Nu har jag ÄNTLIGEN flyttat in i min 20 kvadratmeter lilla studio här i Aberdeen. Här kommer ett långt inlägg i ett försök att berätta vad som hunnits med:

I fredags åkte jag och David tåg till Köpenhamn för att sedan flyga till Aberdeen. Det går alltså inga direktflyg från Sverige till Aberdeen... MEN jag var desto gladare, hade inte sett David på 10 dagar som precis gjort sin först Ironman (kunde inte vara stoltare). 

Vi anlände sent på kvällen så det var bara att checka in på hotellet, beställa rumsservice och en flaska vin. Vi (jag) var helt slut efter att ha släpat min 23 kgs baggage plus två till väskor... 

Här äts sötpotatisburgare med sötpotatis fries pga sötpotatis är livet. 

Här är en sneakpeak på mitt boende från lördag förmiddag när vi precis fick nyckeln. Ska visa er hela så fort jag fixat lite till (ska bla köpa badrumsmatta och fairy lights...). Vet inte hur jag skulle kunnat flytta utan hjälp såhär i efterhand. 

Det här var välkomstpaketet som stod utanför dörren... Tror dem försöker döda oss. Icke-vegetarisk snabb-pasta fick slängas. 

1. Post-flytt pubkäk på ett nytt favoritställe. 2. Från bussen efter jag precis lämnat David på flygplatsen och regnet öste ner. 

Söndagen bestod av lite sightseeing i form av universitetet, det gigantiska sports village, havet och givetvis, - alla otaliga kyrkogårdar. 

1. Försenad inflyttningspizza feat. brist på vinglas. 2. Hittade gifflar på IKEA här, jag är räddad. Jag kommer klara mig i fyra år nu. 

Tisdag - sports fayre. Jag anmälde mig för triathlon och gjorde mitt bästa köp på länge. Ska leva i denna hoodie i fyra år. Var så avundsjuk på Davids UCL tröja som han kunde gå runt och flasha med i Sverige, men nu är vi lika. 

Efter att ha ofrivilligt lämnat David på flygplatsen gick jag och Ida till ett Pub Quiz i tron om att vara sociala. Ida är alltså en tjej från Katrineholm som också pluggat på IB (fast i Linköping, som David) och som också ska plugga Business Management här och som bor i byggnaden bredvid (jag vet, finns mer till den historien för det blir bara sjukare och sjukare) och vi klickade ganska fort. Skönt att inte behöva vara ensam! Pub Quizen var i alla fall ett misstag. Top 5 fick pris och vi kom på 6e plats med en halv poängs skillnad... Ovärt med tanke på att vi väntade i 2.5 timmar. 

Efter det skyndade vi ner till centrum för att gå på bio (gratis för freshers!!). Vi såg Spiderman: the homecoming, den var väldigt bra men hade ett oavklarat avslut tyvärr. Lärde oss att om man beställer en cola så får man en liter...

Gick hem sent på natten i en helt tom stad. Idag laddar vi om för societies fayre, ev. ett veganskt knytkalas (om man orkar handla, kan knappt mata mig själv) och triathlon taster session.

 

Past few days

En sista tjejmiddag i tisdags för att säga farväl till alla som åker iväg, mig inkluderat. Tyvärr saknades tre tjejer men det var kul ändå! Vi gjorde pizza, pasta, vitlöksbröd och drack vin. Tänka sig att det är fyra dagar kvar nu... 

Igår var jag, mamma och Alex ute och plockade svamp en sista gång. Tjockis Enzo var också med men satte sig ner hela tiden pga lat. Mamma sa att "det här är förmodligen sista gången vi plockar svamp tillsammans på ett bra tag". Mycket riktigt, det lär nog inte bli av igen först nästa år. Kanske inte ens firar jul med Alex då hon förmodligen befinner sig i Alperna i Frankrike. 

Sushi-lunch med mamma feat mammas hand som snor en vårrulle. Umgåtts relativt mycket med familjen på sista tiden eftersom dem åker redan imorgon (!) (låter som nån ska dö). 

Storytime: mina tänder

Jag var en av dem mindre lyckliga människorna vars tänder hade separationsångest och flydde ifrån varandra åt alla möjliga håll och vinklar för att skapa ett smärre kaos i min mun. Kom ihåg en gång i sjuan när en kille berättade att han tyckte om mig... förutom mina tänder :))) Kan säga att det var skönt att nobba honom till balen två år senare efter min glow-up.

Jag hade alltså tandställning när jag var 14-17 år, i tre lååånga år. Jag tappade inte tänder i den takt jag skulle som barn så mina tänder var snevridna och med världens glugg mellan mina framtänder. CW: började med en operation där dem skar upp tandköttet för att sätta in kedjor som skulle dra ner mina tänder som annars vägrade komma fram. Sov även en period med nattandställning som verkligen såg ut som nånting från en mardröm (lite som tjejen i hitta nemo som knackar på akvariet). Men jag tyckte aldrig att det var särskilt jobbigt att gå till tandläkaren eftersom jag var där så pass ofta, lite som en stammis. MEN det var extremt äckligt med smaken av gummihandskar, vilket jag fortfarande får flashbacks av nu när jag jobbar på sjukhuset och använder gummihandskar.

Sämsta upplevelserna var definitivt när man var tvungen att ha i lera (eller något liknande) för att dem skulle gjuta tänderna. Höll på att spy ca 40 gånger på 5 minuter. Kräkreflexen fick ta stryk.

Men - moral of the story. Tandställning var ändå bland det bästa jag har gjort och jag blev väldigt nöjd, därför rekommenderar jag alla som är i behov av tandställning att gå till en tandläkare, oavsett vilken ålder man är i. Den här texten skriver jag med Aqua Dental (klick!), en tandläkarklinik som finns både på flera ställen i Stockholm och Göteborg där dem bl.a. erbjuder tandställning! Vänd er hit för info, frågor eller bokningar (tror dem är bättre på att svara på frågor än jag): HÄR.

1. Pre-tandställning feat. Fader i Thailand, 12 år  2. Fia med tandställning feat. Olivia, 15/16 år  3. Dagen jag tog ut min tandställning, 24 april 2015, 17 år