sofiawigren

Going pegan for a day (ja, PEGAN)

Nu är det så här att min pojkvän följer en paleo-diet. Själv följer jag främst en vegan-”diet” (ogillar att kalla det diet, anser att det är en livsstil) men äter ibland vegetariskt. Jag vet - det är ironiskt, krockar och bådar skilsmässa.
För er som inte vet - en paleo-diet (även kallad stenåldersdiet) är i princip när man inte äter spannmål (kolhydrater), gluten, mjölkprodukter, socker, processed food eller baljväxter. Med andra ord äter dem mycket frukt, grönt, ägg och kött (se: kadaver).
Problemet: protein. Gemensamt har dem frukt och grönt, c’est tout. Men jag har bestämt mig att det inte är omöjligt för en dag. Pegan är alltså en sammansättning av paleo och vegan. 

UPDATE: Jag skrev det här inlägget i juli förra året och det har legat och dammat i mitt utkast sen dess, jag gjorde aldrig klart den. Vill bara säga att numera äter inte David kött (wihoo), endast fisk och bönor och quorn. Drömkille. 

 

Frukost: Smoothie Bowl

Givetvis hoppade även jag på trenden med smoothie bowls, bättre sent än aldrig. I denna har jag bara i frysta bananer, mango och mandelmjölk. Jag skulle haft i spirulina (57g protein/100g) och hampafrön (31g protein/100g skalade) om jag hade, för att få in protein men jag toppade istället med en mix av pinjenötter, pumpafrön och solrosfrön för att få det. Hade även riven kokos, skivad banan och persika.

 

Lunch: quinoa sallad

Det finns miljontals diskussioner huruvida quinoa är paleo-friendly eller inte. Per definition så är det det, eftersom det är frön. MEN många (ink. David) argumenterar att eftersom det innehåller så pass mycket kolhydrater så är det inte okej. Men jag gjorde det enkelt för mig, quinoa är väldigt bra när det kommer till protein (12g/100g okokt).

Middag: Curry med broccoliris

Innan ni mördar mig vill jag bara påpeka att det finns veganskt quorn i UK, där vi bor. Dvs, utan ägg som i Sverige. Receptet på grytan har jag redan postat på bloggen men för 'riset' är det bara att slänga in en broccoli i matberedaren och sen i stekpannan. Vi brukar krydda med vitlök, chili, salt och peppar. 

Dessert: chokladbollar

Ja paleo ppl kan också äta dessert, bara modifierad. Frågan är varför har man ätit onyttiga chokladbollar hela sitt liv? Det här är snuskigt gott trots frånvaron av socker och smör. Denna är alltså gjorde på dadlar, kakao, vaniljpulver, kokosolja, vatten, mandelmjöl och kaffe (recept finns HÄR). Saknade dock havrergyn i, men man klarar sig med massa kokos (möjligen så att man till och med kan byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl?).

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas