sofiawigren

Jag ångrar mig

Jag vet inte ens vart jag ska börja. Igår pratade jag med några i min parallellklass som berättade att King's College London älskar IB elever så de tar in massa IB elever med låga entry requirements. För er som inte har den bästa kollen: King's ligger på plats 7 i UK och Aberdeen på plats 30 (enligt Times higher education). Skillnaden? Aberdeen vill ha 34 poäng av mig och King's 35 och i Skottland pluggar man 4 år och i England 3 år. Jag har alltså totalt ratat England p.g.a att man måste betala och jag ville inte gå ut efter 3 år med skyhöga studieskulder men... det är ju trots allt en investering och om det är något man ska investera i så är det sig själv. Dock har inte King's samma kurser som Aberdeen, bl.a. inte business management with real estate som jag tänkte gå på men andra universitet i England har det och de har även liknande. Jag vet helt ärligt inte vad jag ska göra. Sen sa min business lärare att Aberdeen är som Västerås... I cried. Alternativen jag har just nu är: 

1) Strunta i det och gå på Aberdeen som tidigare planerat

2) Ringa Aberdeen och be dem släppa mitt offer så jag kan gå igenom ett s.k. clearing process där man ringer till unis och frågar om plats (MEN varken LSE eller UCL använder clearing...)

3) Ta sabbatsår och ansöka nästa år nu när jag vet exakt hur jag skulle göra och vad jag skulle ansöka till (tänk vad mycket klokar man kan bli på bara ca två månader)

Som ni kanske märker så är jag alldeles för liten för att ta sådana vuxna livsavgörande framtidsbeslut så det blir bara skit av det. Måste bestämma mig snart eftersom jag redan tackat ja till Aberdeen och student accommodation (!). Det är ett så pass stort beslut att det måste bli rätt. Help. 

I don't even know where to start. Yesterday I talked to some people in my class that told me that King's College London loves IB students so they accept tons of them with low entry requirements. To all of you that don't know: King's is ranked top 7 in the UK while Aberdeen is at 30 (according to Times higher education). The difference? Aberdeen requires 34 points of me while King's requires 35 and in Scotland, you study for 4 years and in England, you study for 3. I have totally overlooked England since you have to pay for the tuition fee and I didn't want to graduate after 3 years with sky-high student debts BUT after all, it is an investment and if there is something you should invest in then it should definitely be in yourself. Although, King's doesn't offer the same courses as Aberdeen such as business management with real estate (that I chose) BUT other unis in England has similar courses etc. I honestly have no idea what to do right now. The options available are:

1) Don't bother and continue with the plans at Aberdeen

2) Call Aberdeen and ask them to release my offer and to go through UCAS clearing process

3) Take a gap year and apply again next year when I know exactly what to do and what to apply for (image how much wiser you can get in just two months)

As you can tell I am by far too small to take such life changing decisions so everything is currently going to hell. I have to decide as soon as possible since I already accepted Aberdeen and a student accommodation (!). It is such a big decision and it has to be right. Help. 

Uni application: 100% done!

Lagom som jag skickat in mina svar till UCAS där Aberdeen blev mitt självklara förstahandsval (och andrahandsval hehe...) så tänkte jag att jag lägger ut mina sista bilder från Aberdeen. Jag kunde inte lämna universitetet utan lite bilder med systemkameran så sista dagen gick jag förbi en sväng innan jag förtsatte till stranden. Jag har redan planerat ut vart jag ska springa i Aberdeen haha, strandpromenaden blir helt perfekt för det. Har även planerat att gå med i skolans triathlon klubb som tränar hela 6 gånger i veckan! De senaste två åren har jag varit intresserat och sugen på att testa triatlon, vem vet, det kanske är min grej. Åh andra sidan finns det så mycket andra roliga klubbar att välja på men man kan egentligen bara vara dedikerad till en :( Lacrosse, underwater hockey, athletics, diving... U name it. 

Bilderna är förresten helt oredigerade pga man kan tydlingen inte köpa lightroom via internet utan måste ringa dem??? Och självklart har de inte öppet nu... 

As I sent in my final decisions to UCAS where Aberdeen is my obvious first choice (and secondhand choice hehe...) I thought it was appropriate to finally post the remaining photos from Aberdeen. I just couldn't leave the uni without taking any photos with my SLR camera so the last day I went past the uni before continuing to the beach. I've already planned where to run in Aberdeen haha, the boardwalk is perfect for that. I've also planned to join the school's triathlon club that trains 6 times a week! The past 2 years I've been interested and keen to try out triathlon and who knows, it might be my thing. On the other hand, there are so many other clubs to choose from but you can only be truly dedicated and committed to one :( Lacrosse, underwater hockey, athletics, diving... u name it. 

The pictures are unedited because apparently, you can't buy lightroom online but instead have to call them??? And of course, it's not open now...

To the beach...

Last but not least I just want to say that there's more dead people than alive in Aberdeen. I'm not even kidding. This is just one cemetery of like a thousand. 

Edinburgh á ca 16 timmar

I torsdags checkade jag ut från hotellet i Aberdeen för att bege mig till Edinburgh. Fick vänta ex antal timmar på Starbucks med plugg i väntan på tåget. Lunchade på Wagamama men (som alla andra gånger jag vart där) så tycker jag alltid att deras huvudrätter smakar extremt lite. Alltså man får själv ha på allt möjligt för att det ska bli gott. Ändå fortsätter jag att äta där haha? Nejmen, det är snabbt och smidigt så. Tipsar i alla fall om deras bang bang cauliflower. 

 

Väl i Edinburgh mötte jag upp Katjas yoga kompis Alis och eftersom Katja inte skulle landa först en stund senare så åkte vi hem till henne och HENNES HUNDVALP ARGO. I died and went to doggie heaven. Det är en blandras mellan pudel och något mer (minns inte). Hursomhelst är den så sjukt valpig med världens vassaste tänder och hur busig som helst. Den gillar att bli kramad bakifrån och tugga på pinnar. Helst samtidigt. 

Vi hann inte med så mycket eftersom mitt flyg till Stansted gick redan strax innan 3. Men brunch hann vi med! Vi åt bl.a. turkisk frukost, halloumi wrap och falafel wrap. Deras bakelser såg också sjukt  goda ut men jag var alldeles för mätt för att ens smaka. Det var tyvärr allt jag hann med i Edinburgh men det var det värt! Inte alla gånger man får tillfället att träffa sin syster så långt ifrån. 

 

University Offer Holder Day

!!! Alla bilder är tagna med telefon pga glömde minneskortet men tog med mig kamera.. as per usual.

När jag gick till uni så regnade det, sen så haglade det, sen så regnade det igen. Jag var helt lost, dyngsur och ensam. Kände mig som en litet barn som tappat bort sin mamma på ICA. Skrek efter mina päron. But at least it's beautiful. 

MEN efter välkomsttalet kom solen fram och jag gick min första tur till Aberdeen sports village som är helt sinnes stort. Alltså man kan typ utöva varenda sport som finns där.  Undervattenshockey? Gym på tre plan? Come join. 

Sedan kollade jag runt på lite student accommodations men det var meh. Gick istället till biblioteket med 7 våningar (!). Kolla på utsikten liksom. 

Sedan blev det lite lunch i solen. Försökte hitta ett veganskt cafe som skulle ligga på campus och enligt google maps så stod jag precis bredvid den men jag hittade inte??? Anyways, offer holder day avslutades med att alla går till sina respektiva ämnen för att gå på någon form av aktivitet. Vi i business management fick t.e.x. dela in oss i fyra lag (företag) där vi skulle vika (producera) papperslådor. Vår team leader (chef) bestämmde hur många ark vi skulle ha (supplies) baserat på kostnader etc. Riktigt kul eftersom mitt lag vann (goodiebags) och hittade en fellow IB student named Brogan. 

Sitter just nu och försökter övertala mig själv att jag är inte hungrig och det var bra att min lathet stoppade mig från att gå 250m till Tesco för något till kvällsmat. Istället blev det 2 kakor och en kopp te... Gick även in i kyrkogården den här gången påväg hem och wowowowo det är så häftigt. Jag hade precis kommit hem från en visning av två olika student accommodation, varav en är endast halvfärdig. Jag har i alla fall bestämt mig att där vill jag bo (Powis place)! Det är helt perfekt. Men frågan är om man ska dela kök för att få de sociala eller ha eget kök...

 MEN SLUTSATS? Hur känner jag? Vad tyckte jag? Det känns prima ballerina. Igår var jag arg på Aberdeen men att se staden idag när det var ljust gjorde all världens skillnad. Jag är så glad att jag till slut valde att åka hit. Universitetet blir ett jättebra val och jag älskade speciellt att det är ett campus uni och trots att 200k bor här så känns det ändå relativt litet och man har alltid gångavstånd till havet OCH man känner lukten av havet när det blåser mmm...

It feels like home. 

Finally in Aberdeen

JAG ÄR I ABERDEEN.

Alltså jag är så himla trött så jag ska bara skriva det här så snabbt det går. Jag har fått så sjukt mycket intryck idag. Började med en extrem kristen kvinna bredvid mig som pratade non-stop om gud och mirakel och hur hon fått cancer patienter friska genom att be (jag däremot tror att det var doktorns förtjänst men det är ju bara  en teori...). Hon hade precis kommit hem från bibel skola (eller var det Hogwarts?). Lite visste hon att jag är självaste djävulen. I alla fall, lång väntan blev det i Bergen och det fanns absolut ingenting att göra på den där flygplatsen och plugget var ännu tråkigare. 

Så här litet var planet till Aberdeen från Bergen. Den ser inte så liten ut men tro mig, det kändes nästan som ett privatplan så liten den var. Den hade bara 48 platser och diametern måste vart 2,5m från fönster till fönster. Insane. Naturligtvis var den lite mer bumpy och lite mer högljudd än vanliga plan, men det gick an. 

 Jag har typ hundra fler saker att skriva men vi tar det imorgon.

View from the window. 

Inne på toaletten och grät för att ett rör pringles kosta 50 kronor. Jag driver inte ens. Vafan norge? 

När jag såg på kartan trodde jag att jag bodde mitt emot en fin park. Visade sig att det är typ världens största (skitgammal också) kyrkogård. Hur läskligt som helst när jag gick där i mörkret. Kanske kan ta lite finare bilder sen (eller är det respektlöst att ta kort på kyrkogårdar?? Med tanke på de döda. Ska man låta dem vila?). 

Gick i alla fall förbi hela 3 gången för jag var på jakt efter nånstans att äta men allt jag hittade var massa barber shops. Gick dessutom åt fel håll så var tvungen att gå tillbaka (en 5 minuter promenad tog 35). 

Random bild från Arlanda. 

Resa bokad till...

Aberdeen! PUH jag gjorde det! Jag kommer alltså i fyra dagar befinna mig i fyra olika länder (tack mellanlandning). Det blir alltså Norge, England, Skottland och Sverige. Det enda som återstår att boka är boende och arlanda express, annars är jag helt klar (tog bokstavligen tre dagar). 

Jag har inte riktigt bestämt mig om jag ska vlogga eller inte, vi får se! Fota i alla fall. Men är det någon som har varit där och kan rekommendera vad man ska göra, vart man ska bo, käka osv? :) 

I'm going to Aberdeen! PUH I did it! For four days I will be in four countries (thanks pit stops). It will be Norway, England, Scotland and Sweden. The only thing remaining that I haven't booked yet is hotel and arlanda express, otherwise I am completely done (took literally 3 days). 

I haven't really decided if I should vlog or not, we'll see! Photography at least. But has anyone been there and can recommend things to do, places to see, food etc? :) 

Picture kindly borrowed from Google. 

Sunday

Hela förmiddagen har jag försökt boka biljetter till Aberdeen så att jag kan gå på offer holder day på onsdag och träffa Katja i Edinburgh på torsdag och åka hem på fredag för att döma en tävling på löradg, PUH. Jag kom på iden i fredags och sedan dess har jag både bestämt mig och ändrat mig 10 gånger. Har jag tid? Är det vettigt? Orkar jag? Helt själv? Men jag vill verkligen åka dit för att känna hur det är. Dock innebär det massa mellanlandningar haha (vem visste att det var så svårt att ta sig till Aberdeen...). Vi får se! Om ni undrar vad jag  gör typ 10 gånger om dagen eller vill se om jag bokat eller inte så kan ni ju följa mig på Twitter. Men jag är en annan person där, lite roligare (@sofiawigren). 

Bilder från torsdagens lunch dejt på Phils Burger med Lowe, Alex och Maria. 

What I Eat In a Day: Breakfast (vegan)

Idag är det studiedag och då måste man passa på att äta en ordentlig frukost for once (kan inte komma ihåg hur många gånger en ledsen banan fått följa med i farten och blivit min frukost). I alla fall, här kommer världens enklaste frukost och notera att overnight oats behöver inte bokstavligt stå över natten, det räcker med 15 min i kylen (den ska bara absorbera vätskan). Jag åt även en avokado toast för att avokade toast är livet.

Om ni undrar så är burken köpt på IKEA och mamror skärbrädan från Åhlens. Aja, här kommer receptet för en person. 

1. Blanda 1 dl havregryn med 1,5 dl valfri mjök (jag använde havremjölk för jag gillar idén att grynen badar i sitt eget blod) och en nypa salt (valfritt: en tsk kanel och kardemumma)

2. Låt stå i minst 15 minuter i kylen

3. Toppa med vad du vill! Jag tog hallon, banan och kokos.

Today I am home from school so I thought I'd make a proper breakfast for once (can't remember the amount of times I've ran out of the door with a sad banana in my hand as my breakfast). Anyways, this is the simplest breakfast in the world but small disclaimer: it doesn't literally have to be kept overnight, 15 minutes is enough (it just has to absorb some of the liquid). I also ate an avo toast because avo toast is life. 

If you're wondering: the jar is from IKEA and the marble cutting board from Åhlens. Oh well, here is the recipe for one person. 

1. Mix 1 dl rolled oats with 1,5 dl optional milk (I used oat milk because I like the idea of the oats swimming in their own blood) and a pinch of salt (optional: 1 teaspoon cinnamon and cardamom) 

2. Let set for at least 15 minutes in the fridge

3. Top with whatever you want! I took raspberries, banana slices and shredded coconut. 

 

University application update

Tänkte att ni ville veta/är intresserade + behöver en konsult + behöver skriva av mig och få ner allting i ord angående min universitets ansökan. Jag vet alltså inte vad jag ska göra och jag ska berätta precis varför. Jag kommer komma in på 3/5 kurser (väntar bara på ett svar men är 99,99% säker att jag kommer in pga låg antagningsgräns). Men 2/3 kurserna vill jag inte gå på (snacka om slösa två viktiga val...) SÅ allt som återstår är en kurs - business management and real estate på University of Aberdeen. Det är inte dåligt, inte alls, universitetet är 4:e bäst i Skottland och dem är 3:e bäst i UK på business management. MEN: det känns inte rätt...men det känns heller inte fel. Mitt andra alternativ är att vänta på clearing i juli-september där man kan ringa så många universitet och kurser som möjligt och fråga om dem har en ledig plats. Dock vet man aldrig vad som finns kvar (förra året accepterade University of Edinburgh 110 personer, mitt dröm uni) men svåra utbildningar brukar sänka nivån för att komma in så att det blir lättare MEN det är världens gamble. Antingen kan det bli hur bra som helst eller gå åt helvete där man i absolut värsta fall blir utan någon utbildning över huvud taget och tvingas ta sabbatsår (vilket jag absolut inte vill). Helt ärligt vill jag bara att någon ska komma fram till mig och säga exakt vad jag ska göra så jag slipper tänka på det för just nu skjuter jag upp det till juli efter jag fått mina resultat och sen kan jag börja oroa mig igen. Hjälp. Engelsk text efter bilden.

I thought that you might be interested in knowing + I need consulting + I need to write all of my thoughts down in words regarding my university application. The thing is I don't know what to do and I'll tell you exactly why. I will get offers from 3/5 courses (I am waiting for one university but I am 99,99% sure that I will get an offer because the grade requirements are fairly low). But I don't wanna accept 2/3 of those courses (talk about wasting two important choices...) SO all that is left is one course - business management and real estate from University of Aberdeen. It's not bad, not at all, the uni is 4th best in Scotland and its business department is 3rd best in UK. BUT: it doesn't feel right...but it doesn't feel wrong. My other options are to go through clearing in July-September where you can call as many unis and courses as possible to ask if they can offer you a spot. Although, you never know what is left (last year UoE offered 110 places, my dream uni) but difficult courses on unis often lower their grade requirements so it's easier to get an offer BUT it's such a gamble. It could either end up being the best decision ever or it can go to hell where in worst case scenarios I will end up with no offers and have to take gap year (which I do not want to). Honestly, I just want someone to walk up to me and tell me exactly what I should do so that I won't have to think about it because right now I won't think about it until July when I get my results. Help. 

Planer för sommaren

Juni

STUDENTEN! Den 10 juni tar jag äntligen studenten men jag kommer inte göra en allt för stor grej av det med studentmottagning osv utan jag (vi) kommer bara ha en liten middag för närmsta familjen. Jag vet knappt hur en student går till. Har aldrig vart på en faktiskt, så min blir den första haha. 

Till: Port de Sóller! Min familj åker straxt efter studenten (den 13) till Mallorca, Spanien där vi ska vara i lite mer än en vecka. Ska bli så kul att åka tillbaka dit men jag är liiiite orolig över maten i en sån liten by haha.. Fingers crossed. 

Coldplay konsert på Ullevi i Göteborg den 25 juni! Så efter midsommarfirandet ska jag, och två kompisar åka till Göteborg till Hedvigs sommarställe. Oklart hur länge vi stannar där för jag måste hinna jobba också haha!

Juli

Jag ska med största sannorlighet jobba hela juli men det är allt jag kommer jobba i sommar. Det blir nog samma som förra året - städa på sjukhuset. Inte kul, men hyfsat bra betalt för ett sommarjobb. Juli kommer bli tufft eftersom jag ska börja ta itu med flytten och säga hejdå till E. Annars har jag inte mycket mer planer än så, lite småsaker som att träffa kompisar,  laga mat, åka runt och sola vad vet jag. 

Augusti

Den här månaden är väldigt oklar än så länge. Jag, Alex och Love har planerat att åka till och bestiga Kebnekajse men vi har ännu inte bokat något men förhoppningsvis blir det av! Sen så KANSKE jag flyttar till Skottland redan under den här månaden istället för september eftersom mina päron ska åka utomlands vid den tiden som jag annars skulle behöva flytta OCH min syster och hennes kille kanske inte ens bor kvar i England då för att kunna följa med och hjälpa till mig och jag klarar mig absolut inte själv SÅ gott och kort - de kanske blir tidigre än expected men förhoppningsvis blir det inga problem med student accommodation osv. Just nu kommer jag nog hamna i Aberdeen, men det kommer jag inte veta först just i augusti. 

Allmänt så ska jag fokusera mer på bloggen under sommaren. Jag har vart riktigt dålig de senaste månaderna på att blogga men i sommar när skolan är över så vill jag verkligen ta tag i det så att det blir lite mer professionellt. 

Alla bilder är snällt lånade av Pinterest. Men ska bli så coolt att fota under alla dessa evenemang och resor! 

 

Review: extern blixt

Vad har jag gjort hela mitt liv? Vart har jag vart? Hur kunde jag ha missat att en extern blixt är viktigare än vatten? Hur tillät jag mig själv att vänta så länge innan jag faktiskt köpte en? Skäms. Med andra ord - jag är helst frälst. En extern blixt är det bästa som hänt mig på hela året (säger inte så mycket egentligen). Dock är det väldigt knepigt i början eftersom man måste antingen lära sig att använda bounce flash (indirekt blixt = att blixten studsar (reflekterar) från en yta (oftast vägg eller tak) för att få en mjuk blixt). För det är det som är problemet med den lilla inbyggda blixten, bilderna blir så hårda och råa (och fula). Om man åh andra sidan är utomhus eller i ett större rum där man inte kan använda bounce flash så använder man sig oftast utan en s.k. diffuser eller en softbox. MEN man lär sig genom att testfota i vilken vinkel man ska ha blixten och vad man ska använda sig av osv. 

Den jag har köpte jag från Cyberphoto (tips! Dem är sjukt snälla och hjälpsamma och man får en chokladkaka med varje beställning). Det är en Dörr DCF 52 Wi och kostar ca 1700kr nypris (det var kampanj när jag köpte den så min var lite billigare). Jag var osäker på märket men när jag jobbade en dag och såg att sjukhuset använder samma märke så slog jag till, hehe...

What have I done my entire life? Where have I been? How could I have missed that an external flash is more important than water? How did I allow myself to wait for so long until I actually bought one? Shame. In other words - I am sold. An external flash is the best thing that has happened to me all year (doesn't say much really). But it is really tricky in the beginning since you have to learn to use bounce flash (the flash reflects/bounces off a surface (usually a wall or a roof) to get a soft flash). Because that is the problem with the little built-in flash, the photos turn out hard and raw (and ugly). On the other hand, if you are outside of in a bigger room where you cannot use a bounce flash you usually use a so-called diffuser or a softbox. BUT you learn through testing it in different angles to position the flash and what flash settings to use etc. 

I bought this one from Cyberphoto (tip! They're incredibly kind and helpful and you get a chocolate bar with every order). It is a Dörr DCF 52 Wi and a new one costs around 1700kr (it was a campaign when I bought mine so it was a little bit cheaper). I was unsure of the brand but at work one day I saw that the hospital uses the same brand so I bought it, hehe... 

Här kommer en före och efter bild. Den enda jag hade som var någorlunda okej. Jag testade min blixt hemma och tog bild på Alex när hon sminkade sig. Dock har jag inte fått hennes consent så jag croppade bilden för att inte bli stämd. 

Here is a before and after picture. The only one that was somewhat alright. I tested my external flash at home and took a picture of Alex when she put on makeup. But I do not have her consent so I cropped the picture in order to avoid being sued. 

 

Upp